REGULAMENT DE ORGANIZARE SI FUNCTIONARE A
BIBLIOTECII ORASENEŞTI “CONSTANTIN MACAROVICI “ NEGREŞTI
CAPITOLUL I
DISPOZITII GENERALE
Art.1. Biblioteca Orăşenescă “Constantin Macarovici”Negreşti, cu sediul în oraşul Negreşti, strada Nicolae Bălcescu nr.5, a fost înfiinţată în anul l955. Denumirea de Constantin Macarovici a fost atribuită prin Hotărârea nr.36 / 23.dec.l999, a Prefecturii Judeţului Vaslui.
Art.2. (1) Biblioteca Orăşenească “Constantin Macarovici” Negreşti, parte integrantă a sistemului informaţional naţional, cu rol important în cadrul societăţii informaţiei, este bibliotecă publică fără personalitate juridică, cu profil enciclopedic, în slujba comunităţii locale şi permite accesul nelimitat şi gratuit la colecţii , baze de date şi alte surse de informaţii.
(2) Biblioteca Orăşenească “ Constantin Macarovici” Negreşti, asigură egalitatea accesului la informaţii şi la documentele necesare informării, educaţiei permanente şi dezvoltării personalităţii utilizatorilor, fără deosebire de statut social sau economic, vărstă, sex, apartenenţă politică, religie ori naţionalitate.
Art.3. (1) Biblioteca Orăşenească “Constantin Macarovici” Negreşti, funcţionează în subordinea Consiliului Local Negeşti.
(2) Biblioteca Orăşenească “Constantin Macarovici” este finanaţată din bugetul Primăriei Oraş Negreşti, iar fondurile de finanţare se nominalizează distinct de către ordonatorul principal de credite, respectiv Consiliul Local Negreşti. Consiliul Local Negreşti controlează şi asigură condiţii optime de păstrare a colecţiilor şi de acces la acestea.
Art.4. Consiliul Local Negreşti poate finanţa programe culturale, achiziţii de documente, lucrări de investiţii şi poate susţine cheltuieli materiale pentru Biblioteca Orăşenească.
Art.5. Biblioteca Orăşenească “Constantin Macarovici” Negreşti poate fi finanţată şi de alte persoane juridice de drept public sau privat, precum şi persoane fizice, prin donaţii, sponsorizări sau alte surse legale de venituri.
Art.6. Biblioteca Orăşenească “Constantin Macarovici” Negreşti poate fi desfiinţată în cazul încetării activităţii autorităţii care a înfiinţat-o sau finanţat-o şi numai în condiţiile preluării patrimoniului de către o altă bibliotecă de drept public, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
CAPITOLUL II
ATRIBUTII SI ACTIVITATI SPECIFICE
Art.7. Biblioteca Orăşenească “Constantin Macarovici” Negreşti, în calitate de instituţie publică de cultură, parte integrantă din sistemul informaţional naţional, îndeplineşte, corespunzător nivelului de organizare, a resurselor alocate şi cerinţelor comunităţii locale, următoarele ATRIBUTII:
(a) colecţionează toate categoriile de documente necesare organizării activităţii de informare, documentare şi lectură la nivelul comunităţii locale.
(b) organizează Centrul Internet pentru Public (CIP),pentru a răspunde nevoilor tot mai complexe de cunoaştere ale membrilor comunităţii locale.
(c) cooperează cu autorităţile administraţiei publice locale, cu instituţiile responsabile, potrivit legii şi cu organismele neguvernamentale în realizarea obiectivelor educaţiei permanente.
(d) achiziţionează, constituie şi dezvoltă baze de date, întocmeşte cataloage şi alte instrumente de informare asupra colecţiilor şi îndrumă utilizatorii în folosirea acestor surse de informare.
(e) oferă servicii de lectură şi documentare pentru populaţie prin sălile de de împrumut la domiciliu, Sala de lectură şi Centrul Internet pentru Public.
Art.8. Pentru îndeplinirea atribuţiilor şi competenţelor ce-i revin, potrivit nivelului de organizare, potenţialului de dezvoltare a serviciilor specifice, cerinţelor utilizatorilor activi şi potenţiali, precum şi în baza programelor de dezvoltare pe termen mediu şi lung, Biblioteca Orăşenească “Constantin Macarovici “ Negreşti, desfăşoară următoarele ACTIVITATI :
(a) completarea curentă şi retrospectivă a colecţiilor Bibliotecii Orăşeneşti “Constantin Macarovici” Negreşti, prin: achiziţii, transfer, donaţii, schimb interbibliotecar şi prin alte surse legale.
(b) întocmirea evidenţei globale şi individuale a colecţiilor în sistem tradiţional şi/sau informatizat, cu respectarea standardelor bibliografice de constituire a acestora în unităţi de înregistrare .
(c) prelucrarea biblioteconomică, conform normelor standardizate de catalogare, clasificare şi indexare pentru toate documentele intrate în bibliotecă, în sistem tradiţional sau informatizat.
(d) oferirea de informaţii bibliografice şi întocmirea, la cererea utilizatorilor sau potrivit domeniilor de interes şi temelor de cercetare stabilite la nivelul bibliotecii, a unor liste bibliografice, bibliografii tematice, buletine informative etc.
(e) operaţiuni de împrumut a documentelor de bibliotecă, pentru studiu, informare şi lectură la domiciliu sau în sala de lectură, cu respectarea regimului de circulaţie a documentelor.
(f) asigurarea satisfacerii interesului de studiu şi informare prin practicarea, la cerere, a împrumutului interbibliotecar.
(g) efectuarea operaţiunilor de înştiinţare a restanţierilor, recuperare fizică sau valorică a documentelor deteriorate ori pierdute de utilizatori, în conformitate cu prevederile Legii bibliotecilor.
(h) întocmirea rapoartelor statistice cu privire la activitatea bibliotecii (evidenţa utilizatorilor, frecvenţa acestora, documente difuzate etc.).
(i) organizarea activităţii de formare şi informare ale utilizatorilor, prin cultivarea deprinderilor de muncă intelectuală, prin promovarea colecţiilor şi serviciilor bibliotecii.
(j) organizarea acţiunilor de animaţie culturală şi de comunicare a colecţiilor sub formă de expoziţii, dezbateri, întâlniri cu autori, simpozioane etc., în scopul dinamizării interesului public faţă de informare şi lectură precum şi pentru dezvoltarea ofertei culturale locale.
(k) iniţierea unor acţiuni de sondare a interesului pentru studiu, lectură, informare şi documentare a utilizatorilor activi şi potenţiali, precum şi a altor activităţi de marketing sau de promovare a colecţiilor şi serviciilor de bibliotecă.
(l) verificarea şi eliminarea, periodic, din colecţiile bibliotecii, a documentelor uzate fizic, moral sau ştiinţific, conform prevederilor legale .
(m) iniţierea unor proiecte, programe, parteneriate şi forme de cooperare cu biblioteci sau instituţii din ţară şi străinătate, pentru dezvoltarea serviciilor de bibliotecă, formarea continuă a personalului şi atragerea unor surse de finanţare.
(n) efectuarea activităţilor de igienizarea a spaţiilor de bibliotecă şi de asigurare a condiţiilor microclimatice de conservare a colecţiilor, precum şi a condiţiilor de protecţie şi pază a întregului patrimoniu.
CAPITOLUL III
PATRIMONIUL BIBLIOTECII
Art.9.(1) Colecţiile Bibliotecii Orăşeneşti “Constantin Macarovici” Negreşti, organizate şi dezvoltate permanent prin achiziţii, donaţii, schimb şi alte surse, sunt formate din: cărţi, publicaţii seriale, documente de muzică tipărite (partituri), documente audiovizuale, documente grafice, alte categorii de documente, indiferent de suportul material.
(2) Colecţiile Bibliotecii Orăşeneşti “Constantin Macarovici” Negreşti pot cuprinde şi alte documente, nespecifice bibliotecilor, istoriceşte constituite în colecţii sau provenite din donaţii.
(3) Biblioteca Orăşenească poate deţine şi unele documente din categoria celor care fac parte din fondul arhivistic naţional, dacă acestea provin din colecţiile tradiţionale ale bibliotecii respective ori din donaţii, precum şi în cazul achiziţionării lor ca documente absolut necesare, în condiţiile legii.
Art.10. Documentele aflate în colecţiile Bibliotecii Orăşeneşti “Constantin Macarovici” Negreşti au, în condiţiile legii, statut de bunuri culturale comune.
Art.11. Documentele din categoria bunurilor culturale comune nu sunt mijloace fixe şi au regim de obiecte de inventar.
Art.12. Colecţiile de documente care au statut de bunuri culturale comune sunt constituite în funcţie de accesul utilizatorilor, tipul de documente, organizarea colecţiilor şi circulaţia documentelor, în colecţii destinate împrumutului la domiciliu şi colecţii destinate consultării în săli de lectură, multimedia, de informare şi documentare .
Art.l3. (1) Colecţiile Bibliotecii Orăşeneşti “Constantin Macarovici” Negreşti se constituie şi se dezvoltă prin transfer, schimb interbibliotecar naţional şi internaţional, donaţii, legale şi sponsorizări, precum şi prin achiziţionarea unor servicii culturale de bibliotecă, respectiv achiziţionarea de documente specifice, publicaţii, cărţi vechi şi din producţia editorială curentă, indiferent de valoarea lor şi de suportul pe care au fost înregistrate sau fixate, cu respectarea principiilor utilizării eficiente a fondurilor publice, a transparenţei şi a tratamentului egal, în condiţiile legii.
(2) Creşterea anuală a colecţiilor din bibliotecile publice trebuie să fie de minimum 50 de documente specifice la 1000 de locuitori.
(3) Colecţia Bibliotecii Orăşeneşti “Constantin Macarovici” Negreşti trebuie să asigure cel puţin un document specific pe cap de locuitor.
Art.14. Evidenţa globală şi evidenţa individuală a documentelor de bibliotecă, se efectuează în sistem tradiţional sau informatizat, conform normelor biblioteconomice, obligatorii pentru bibliotecile publice.
Art.15. (1) Intrarea sau ieşirea documentelor din evidenţele bibliotecii se face numai pe baza unui act însoţitor: factură şi specificaţie, proces verbal de donaţie chitanţă, notă de comandă pentru abonamente, act de transfer, proces verbal de casare, act de imputaţie, chitanţă de achitare, etc.
(2) Pentru documentele primite în bibliotecă fără act însoţitor de provenienţă, este obligatorie întocmirea unui proces verbal de intrare, cu borderou în anexă.
(3) Recepţia cantitativ-valorică a documentelor intrate în bibliotecă se face, indiferent de modalitatea procurării sau primirii acestora, în maximum 48 de ore.
(4) Dacă la recepţia documentelor primite se constată lipsuri, exemplare deteriorate ori alte neconcordanţe în raport cu actele însoţitoare, se întocmeşte un proces verbal ce este înaintat furnizorului/expeditorului, împreună cu documentele deteriorate sau găsite în plus, pentru remedierea situaţiei constatate.
(5) Agenţii economici care nu asigură abonamentele în ritmul stabilit, vor fi sesizaţi operativ pentru recuperarea documentelor ; în caz contrar, răspunderea pentru lipsurile constatate ulterior, revine personalului gestionar.
Art.16. (1) Unitatea de evidenţă a documentelor din categoria “publicaţii” este volumul de bibliotecă, prin care se înţelege fiecare exemplar de publicaţie, carte, indiferent de numărul de pagini sau publicaţie serială cu minimum 48 de pagini, ce primeşte un număr de inventar.
(2) In vederea înregistrăriii în evidenţe şi a unei bune conservări, publicaţiile seriale, îndeosebi cotidienele, se constituie în volume de bibliotecă, prin legarea mai multor numere la un loc, de regulă lunar, trimestrial sau anual.
(3) Unitatea de evidenţă a documentelor din categoria non-publicaţii, înregistrate pe suport magnetic ori de altă natură, este constituită de unitatea –suport: disc, bandă magnetică, CD, casetă, microfilm, etc.
Art.17.(1) Evidenţa globală şi individuală, atunci când se realizează în sistem informatizat, se efectuează cu respectarea tuturor elementelor de structură şi de identificare prevăzute de Registrul de Mişcare Fondului şi Registrul Inventar.
(2) Modificările intervenite în evidenţa individuală realizată în sistem informatizat, inclusiv ieşirile din evidenţă, se operează similar celor în sistem tradiţional.
Art.l8.(1) Toate documentele intrate în patrimoniul bibliotecii se marchează cu ştampila acesteia, care se aplică: pe pagina de titlu ; pe ultima pagină imprimată, la sfârşitul textului ; pe o pagină de interior la alegere, dar întotdeauna aceeaşi şi apoi din o sută în o sută de pagini ; pe filele şi anexele cu hărţi, scheme, tabele, ilustraţii şi reproduceri detaşabile şi/sau numerotate.
(2) Numărul din Registrul de Inventar este şi numărul unic de identificare al fiecărui volum de bibliotecă şi se înscrie pe acesta, pe pagina de titlu şi pe pagina de control.
Art.19.(1) În vederea asigurării accesului utilizatorilor la informaţiile conţinute în documente, Biblioteca Orăşenească “Constantin Macarovici” Negreşti realizează prelucrarea biblioteconomică, conform normelor standardizate de catalogare, clasificare şi indexarea tuturor categoriilor de documente intrate în bibliotecă, în sistem tradiţional şi/sau informatizat.
(2) Fiecare stoc de documente trebuie prelucrat şi pus la dispoziţia utilizatorilor în maximum 30 de zile lucrătoare de la intrarea acestuia în bibliotecă.
Art.20.(1) Documentele bibliotecii se constituie în gestiuni, la nivelul secţiilor sau filialelor în care acestea sunt încredinţate temporar, organizate, conservate şi utilizate în relaţia cu publicul.
(2) Colecţiile de documente cu statutul de bunuri culturale comune destinate împrumutului la domiciliu, se păstrează în secţii şi filiale unde sunt ordonate potrivit cotei sistematico-alfabetică şi/sau tematic. Se asigură expunerea în acces liber la raft în proporţie de 70-90%.
(3) Colecţiile de documente cu statut de bunuri culturale comune şi destinate consultării în sălile de lectură, de audiţii şi vizionare se păstrează în depozite sau încăperi speciale, unde sunt conservate şi ordonate potrivit cotei sistematico-alfabetică şi/sau tematic.
Art.21. (1) Bibliotecarii nu sunt obligaţi să constituie garanţii gestionare , dar răspund patrimonial pentru lipsurile din inventar care depăşesc procentul de pierdere naturală potrivit legii.
(2) Bibliotecarii din gestiunile în care este permis accesul liber al utilizatorilor la documente beneficiază, în condiţiile Legii bibliotecilor nr.334/2002, republicată, completată şi modificată, de un coeficient anual de 0,3% scădere din totalul fondului inventariat, reprezentând pierdere naturală datorată unor cauze care nu puteau fi înlăturate ori unor pagube provocate din riscul minimal al serviciului.
Art.22. Documentele din categoria bunurilor culturale comune uzate fizic sau moral pot fi eliminate din colecţiile bibliotecii, în condiţiile legii, la minimum 6 luni de la achiziţie, la propunerea bibliotecarului cu funcţie de coordonare a activităţii bibliotecii şi, după verificarea stării lor de către comisia de casare.
Art.23. Colecţile Bibliotecii Orăşeneşti “Constantin Macarovici” Negreşti se inventariază la intervale prevăzute de Legea bibliotecilor nr.334/2002 republicată, completată şi modificată de către o comisie numită prin dispoziţie scrisă a Consiliului Local Negreşti.
Art.24. (1) Documentele bunuri culturale comune, lipsă din gestiune, se recuperează fizic, prin înlocuirea lor cu documente identice, sau valoric, prin achitarea valorii de inventar a acestora, actualizată prin aplicarea coeficientului de inflaţie la zi, la care se adaugă o sumă echivalentă cu de 2 ori preţul astfel calculat; sancţiunile se stabilesc şi se fac publice la începutul anului de către bibliotecarul cu funcţie de coordonare.
(2) In caz de predare /preluare a gestiunii fondului de documente specifice, precum şi în caz de forţă majoră, se procedează la verificarea integrală a inventarului ; modificarea parţială a echipei gestionare se operează prin integrare în gestiune, în condiţiile legii.
(3) În condiţiile în care schimbările de personal sunt parţiale, pentru a evita frecventa închidere a bibliotecii, se poate realiza integrarea în gestiune, cu consultarea părţilor şi stabilirea perioadelor pentru care se calculează răspunderile gestionare ale fiecărui bibliotecar.
(4) In caz de forţă majoră, incendii, calamităţi naturale , precum şi mutări succesive, sedii şi locuri de depozitare improprii, conducerea bibliotecii dispune scoaterea din evidenţă a documentelor deteriorate sau distruse.
CAPITOLUL IV
PERSONALUL BIBLIOTECII ORASENESTI
“CONSTANTIN MACAROVICI” NEGRESTI
Art.25. (1) Personalul Bibliotecii Orăşeneşti “Constantin Macarovici” Negreşti se compune din personal de specialitate, dar poate fi angajat şi personal administrativ şi de întreţinere.
(2) In categoria personal de specialitate sunt incluse următoarele funcţii: bibliotecar, bibliograf, cercetător, redactor, documentarist, conservator, restaurator, inginer de sistem, informatician, operator, analist programator, custode, mânuitor, depozitar şi alte funcţii de profil.
(3) Statul de funcţii şi Organigrama Bibliotecii Orăşeneşti “Constantin Macarovici” Negreşti se aprobă prin hotărârea Consiliului Local Negreşti.
Art.26.(1) Angajarea şi promovarea personalului de specialitate din bibliotecile publice de drept public, fără personalitate juridică se realizează prin concurs, organizat de autoritatea tutelară, cu participarea reprezentantului Bibliotecii Judeţene.
(2) Recrutarea personalului Bibliotecii Orăşeneşti “Constantin Macarovici” Negreşti se face cu prioritate, prin selecţia de specialişti cu studii superioare, studii de scurtă durată, studii postliceale sau studii medii.
(3) Pot fi angajaţi ca bibliotecari/bibliografi şi absolvenţi ai altor instituţii de învăţământ, cu alt profil, cu obligaţia de a urma, într-o perioadă de până la maximum 2 ani, una din formele de pregătire profesională prevăzute de lege.
(4) Recrutarea personalului de specialitate pentru celelalte funcţii prevăzute la Art.26 alin.(2) din prezentul Regulament, se face prin selecţia de specialişti atestaţi prin diplome sau certificate de studii corespunzătoare cerinţelor fiecărui post.
(5) Angajarea personalului administrativ sau de întreţinere stabilit prin Organigramă, se realizează în conformitate cu prevederile legale.
Art.27. Atribuţiile şi competenţele personalului bibliotecii se stabilesc de către bibliotecarul cu funcţie de coordonare, în conformitate cu programele de activitate anuale şi cu proiectele pe termen lung sau scurt .
Art.28. Promovarea, sancţionarea, eliberarea din funcţie şi destituirea personalului din bibliotecă se realizează în conformitate cu prevederile legale şi cu avizul bibliotecii cu rol de coordonare metodologică (Biblioteca judeţeană).
Art.29. Nomenclatorul de funcţii şi criteriile de normare a resurselor umane, personalul de conducere, specialitate, administrativ-gospodăresc pentru Biblioteca Orăşenească “Constantin Macarovici” Negreşti, se stabilesc prin raportare la populaţia oraşului Negreşti, respectând prevederile Legii bibliotecilor.
Art.30.(1) Formarea profesională continuă a personalului de specialitate se asigură de Consiliul Local Negreşti care, are obligaţia să aloce, în acest scop, minimum 5 % din totalul cheltuielilor de personal prevăzute prin buget.
(2) Biblioteca Orăşenească “Constantin Macarovici” Negreşti va urmări participarea personalului de specialitate la cursurile de formare profesională iniţială şi continuă organizate de Centrul de Pregătire Profesională în Cultură.
Art.31.(1) Personalul de specialitate îşi desfăsoară activitatea în Biroul de înscriere a utilizatorilor, Sala de împrumut pentru adulţi, Sala de împrumut pentru copii, Centrul Internet pentru Public şi Sală de lectură totodată şi Depozitul de carte, având în principal, următoarele atribuţii :
- completează curent şi retrospectiv toate tipurile de documente din colecţiile bibliotecii;
- realizează evidenţa şi prelucrarea documentelor în sistem tradiţional şi/sau informatizat, efectuând operaţiile de catalogare, clasificare, indexare şi evidenţă globală şi individuală;
- efectuează operaţiile necesare constituirii bazei de date retroactiv pentru toate tipurile de documente;
- organizează documentele din colecţiile bibliotecii;
- asigură accesul liber la raft pentru utilizatori;
- îndrumă utilizatorii pentru folosirea instrumentelor de informare din bibliotecă;
- împrumută utilizatorilor, pentru studiu şi lectură la domiciliu, publicaţii din fondul uzual, conform regulamentului pentru public;
- asigură condiţii pentru studiu şi informare în sala de lectură;
-asigură accesul la calculatoarele Centrului Internet pentru Public(CIP) Şi instruieşte utilizatorii la folosirea acestora acolo unde este nevoie;
- gestionează evidenţa utilizatorilor înscrişi, a vizitelor şi a circulaţiei publicaţiilor în relaţia bibliotecă-utilizator-bibliotecă;
- relizează operaţiunile de recuperare a publicaţiilor împrumutate sau recuperarea contravalorii celor nerestituite ori degradate, pe baza normelor stabilite de conducerea bibliotecii, în conformitate cu legislaţia în vigoare;
- efectuează verificarea colecţiilor de documente din bibliotecă prin inventariere;
- realizează operaţiile de eliminare, din evidenţele bibliotecii a unor documente din categoria bunurilor culturale comune (uzate fizic sau moral) precum şi cele de transfer a unor documente, respectând legislaţia în vigoare;
- organizează acţiuni specifice de comunicare şi valorificare a colecţiilor;
- efectuează sondaje, studii şi cercetări privind nevoile utilizatorilor şi gradul lor de satisfacere de către serviciile bibliotecii în vederea optimizării activităţii bibliotecii;
- propune soluţii pentru optimizarea activităţii bibliotecii în urma evaluării chestionarelor ;
- efectuează operaţiuni de igienizare a cărţii şi a celorlalte documente avute în gestiune, se preocupă de conservarea preventivă a publicaţiilor gestionate;
- iniţiază şi dezvoltă programe de informare pentru public pe următoarele domenii:
a.informare locală: administraţie publică, asistenţă socială, asistenţă medicală, drepturile omului, cultură, învăţământ, legislaţia României, turism, minorităţi.
b.informare europeană: informaţii despre Uniunea Europeană cu privire la instituţiile, politicile, legislaţia, istoria comunitară, implicarea, responsabilitatea şi drepturile cetăţenilor Uniunii Europene.
(2) La fiecare angajat, atribuţiile specifice vor fi precizate detaliat în Fişa postului.
CAPITOLUL V
CONDUCEREA BIBLIOTECII
Art.32.(1) Conducerea Bibliotecii Orăşeneşti “Constantin Macarovici” Negreşti este asigurată de către bibliotecarul cu funcţie de coordonare, conform Fişei postului.
CAPITOLUL VI
DREPTURILE SI OBLIGATIILE UTILIZATORILOR
Art.33. (1) Accesul utilizatorilor la cataloagele, colecţiile şi serviciile Bibliotecii Orăşeneşti “Constantin Macarovici” Negreşti se face în conformitate cu prezentul Regulament şi cu prevederile referitoare la drepturile de autor şi drepturile conexe.
(2) Utilizatorii au acces în bibliotecă după încheierea unui contract prin “Fişa contract” de împrumut.
(3) “Fişa contract” constituie actul prin care utilizatorul îşi asumă răspunderile morale, materiale şi penale, după caz, privind folosirea, păstrarea şi restituirea la termen a documentelor de bibliotecă împrumutate ori consultate, precum şi a celorlalte bunuri materiale din sălile bibliotecii şi are rol de titlu executoriu.
Art.35. Biblioteca întocmeşte şi aduce la cunoştinţa utilizatorilor un REGULAMENT PENTRU UTILIZATORI destinat relaţiilor cu aceştia, prin care comunică :
a) serviciile oferite şi orarul de funcţionare în relaţia directă cu publicul;
b) condiţiile în care se eliberează “Fişa contract” de împrumut;
c) condiţiile în care se asigură accesul la colecţiile bibliotecii, precum şi la serviciile de bibliotecă;
d) obligaţiile utilizatorilor privind păstrarea liniştii şi ordinii în bibliotecă, precum şi faţă de documentele împrumutate pentru consultare pe loc sau la domiciliu;
e) categoriile şi numărul maxim de documente ce pot fi împrumutate la domiciliu, precum şi termenele de împrumut şi prelungire;
f) sancţiunile ce se aplică utilizatorilor în cazul nerespectării obligaţiilor prevăzute în regulamentul activităţii cu publicul;
g) alte drepturi şi obligaţii ale utilizatorilor.
Art.36.(1) Relaţiile bibliotecii cu utilizatorii fac parte integrantă din Regulamentul pentru utilizatori, care trebuie adus la cunoştinţa acestora în momentul înscrierii lor la bibliotecă, precum şi prin orice altă formă de publicitate din interiorul instituţiei.
(2) La înscriere, utilizatorul trebuie să se prezinte personal cu Buletinul/Cartea de identitate, Certificatul de naştere, Legitimaţia de serviciu/elev/de student vizată la zi, cuponul de pensie în cazul pensionarilor sau Carnetul de şomer în cazul şomerilor. Vor fi solicitate numai acele date referitoare la persoană care sunt strict necesare, cu păstrarea confidenţialităţii acestora.
(3) Pentru utilizatorii minori, răspunderea morală şi materială revine reprezentanţilor legali (părinţi, tutori), semnatarii “Fişei contract“.
(4) Persoanele cu handicap locomotor se pot înscrie prin mandatar care prezintă actul de identitate însoţit de o procură cu specimen de semnătură.
(5) Pentru grupurile sociale defavorizate (din spitale, aziluri de bătrâni, penitenciare etc), se poate face înscriere colectivă printr-un responsabil desemnat de colectivitate şi însărcinat cu asigurarea şi garantarea integrităţii împrumutului.
(6) “ Fişa contract” de împrumut are rol de titlu executoriu.
Art.37. Pentru a facilita accesul utilizatorilor la colecţiile şi serviciile oferite, Biblioteca întocmeşte cataloage, constituie şi gestionează baze de date, organizează secţii şi filiale, servicii de împrumut şi consultare pe loc a documentelor din colecţiile proprii.
Art.38. In cadrul Bibliotecii Orăşeneşti, sumele stabilite pentru achiziţii de cărţi, publicaţii seriale şi alte documente de bibliotecă in limba minorităţilor se stabilesc astfel incât să corespundă proporţiei pe care o reprezintă minoritatea în cadrul comunităţii.
Art.39. Restituirea documentelor împrumutate se face în termenele stabilite prin Regulamentul pentru utilizatori. In cazul întârzierilor, biblioteca ia următoarele măsuri :
a) după 30 de zile de la expirarea termenului de restituire, se trimite utilizatorului respectiv, o notificare;
b) după alte 30 de zile de la notificare, utilizatorul restanţier va fi acţionat în instanţă pentru recuperarea fizică sau valorică a documentelor precum şi a taxelor aferente.
Art.40.(1)Nerestituirea la termen a documentelor de bibliotecă împrumutate de către utilizatori, se sancţionează cu plata unei sume aplicate gradual, până la 50% din valoarea medie de achiziţie a unui document de bibliotecă din anul precedent.
(2) Distrugerea sau pierderea documentelor de bibliotecă, bunuri culturale comune, se sancţionează prin recuperarea fizică a unor documente cu conţinut identic sau prin achitarea valorii de inventar a acestora, actualizată prin aplicarea coeficientului de inflaţie la zi, la care se adaugă o sumă echivalentă cu de 2 ori preţul astfel calculate.
(3) Sancţiunile menţionate la alin.(1) şi (2) se stabilesc şi se fac publice la începutul fiecărui an, de către conducerea bibliotecii.
(4) Fondurile constituite din aplicarea acestor acţiuni nu se impozitează şi se evidenţiază ca surse extrabugetare, find folosite pentru dezvoltarea colecţiilor.
CAPITOLUL VII
DISPOZITII FINALE SI TRANZITORII
Art.41. Biblioteca Orăşenească “Constantin Macarovici”Negreşti dispune de autonomie administrativă şi profesională în raport cu Consiliul Local Negreşti, constând în :
a) dreptul de a se conduce în afara oricăror ingerinţe politice, ideologice sau religioase;
b) elaborarea programelor şi proiectelor culturale proprii, în concordanţă cu strategiile naţionale şi internaţionale;
c) stabilirea şi utilizarea surselor suplimentare de venituri în vederea dezvoltării serviciilor de bibliotecă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
d) încheierea protocoalelor de colaborare cu alte biblioteci sau instituţii din ţară şi din străinătate;
e) participarea la reuniunile naţionale /internaţionale de specialitate sau la consorţiile bibliotecare şi la asociaţiile la care sunt membre, achitând cotizaţiile şi taxele aferente.
Art.42. Consiliul Local Negreşti are obligaţia de a finanţa activitatea Bibliotecii Orăşeneşti “Constantin Macarovici” Negreşti, potrivit standardelor de funcţionare stabilite în cndiţiile Legii bibliotecilor nr.334 /2002 republicată, completată şi modificată şi în conformitate cu prevederile prezentului Regulament.
Art.43. (1) Schimbarea destinaţiei imobilului în care funcţionează Biblioteca Orăşenească “Constantin Macarovici” Negreşti se poate face numai în cazul asigurării unor sedii care respectă standardele optime de funcţionare, conform Legii bibliotecilor nr.334/2002 republicată, completată şi modificată.
(2) In situaţia prevăzută la alin (1), autorităţile locale au obligaţia să asigure continuitatea neîntreruptă a activităţii bibliotecii.
Art.44. Prezentul Regulament de Organizare şi Funcţionare al Bibliotecii Orăşeneşti “Constantin Macarovici” Negreşti, este întocmit în conformitate cu Legea bibliotecilor nr.334/2002 republicată, completată şi modificată şi intră în vigoare începând cu data de 29.03.2012, după aprobarea sa de către Consiliul Local Negreşti. Cu aceeaşi dată, orice dispoziţii contrare, se abrogă.